Jadłospis
Poniedziałek, 22.05.2023
Śniadanie
Płatki ryżowe na mleku, Grahamka z masłem, żółtym serem, polędwicą Sopocką i pomidorem ze szczypiorkiem, herbata z cytryną/woda, banan,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Zupa koperkowa z ziemniakami, placki warzywne (cukinia, marchewka, papryka, szczypiorek) z sosem czosnkowym, kompot wieloowocowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Koktajl z jabłkiem i makiem (wyrób własny), woda z cytryną i miętą/woda,
Alergeny: Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Wtorek, 23.05.2023
Śniadanie
Szwedzki stół (różne pieczywo (pszenne, żytnie, razowe), masło, pasta jajeczna (wyrób własny), mix warzyw (sałata roszponka, rzodkiewki, świeży ogórek, szczypiorek, pomidorki koktajlowe), dżem), herbata z cytryną/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Botwinka z ziemniakami, kasza jaglana, filet z kurczaka w sosie curry, gotowane warzywa (kalafior, brokuł, marchewka) z masłem klarowanym, kompot agrestowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Budyń śmietankowy z jagodami (wyrób własny), świeży sok owocowo-warzywny/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Środa, 24.05.2023
Śniadanie
Kajzerka z masłem, serkiem śmietankowym, świeżym ogórkiem i kiełkami rzodkiewki, rumianek/woda, melon żółty,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Zupa cebulowa z grzankami, ziemniaki z koperkiem, schab panierowany, gotowana młoda kapusta z koperkiem, kompot wiśniowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Chleb orkiszowy z masłem, drobiowym filetem książęcym, mix warzyw (kiszony ogórek, papryka, rzodkiewka), kawa Anatol/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Czwartek, 25.05.2023
Śniadanie
Pełnoziarniste płatki owsiane z owocami na mleku, chałka z masłem i miodem, zielona herbata/woda, jabłko,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Ogórkowa z ryżem, ziemniaki z koperkiem, żeberka duszone w sosie własnym, surówka z czerwonych buraków, jabłek i kiszonych ogórków, kompot śliwkowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Szwedzki stół (różne pieczywo (pszenne, żytnie, razowe), masło, pieczony udziec z indyka w przyprawach (wyrób własny), pasta z ciecierzycy, mix warzyw (sałata, pomidor, świeży ogórek, szczypiorek)), kakao/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Piątek, 26.05.2023
Śniadanie
Chleb Graham z masłem, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (wyrób własny), herbata z hibiskusa/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Rosół z młodej włoszczyzny z makaronem, ziemniaki z koperkiem, ryba smażona, surówka z kalarepy i świeżego ogórka, kompot wiśniowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Ryby i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Mini pizza na bułce parowej z pieczarkami, żółtym serem i ketchupem, herbata z cytryną/woda, arbuz,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)