Jadłospis
Poniedziałek, 12.05.2025
Śniadanie
Crunchy klasyczne na mleku, bułka pszenna ze szpinakiem, masłem, żółtym serem i pomidorem ze szczypiorkiem, herbata z cytryną/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Kapuśniak z ziemniakami, makaron z zielonym pesto i pomidorkami koktajlowymi, kompot wieloowocowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Orzechy, Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Koktajl bananowo-brzoskwiniowy (wyrób własny), wafle tortowe,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Wtorek, 13.05.2025
Śniadanie
Szwedzki stół: różne pieczywo (pszenne, żytnie, razowe), masło, szynka, pasta jajeczna (wyrób własny), mix warzyw (sałata, pomidor, świeży ogórek, papryka, szczypiorek), kawa Anatol/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Zupa kalafiorowa z kukurydzą i kaszą jaglaną, ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka, gotowane szparagi, świeży sok owocowo-warzywny (jabłko, marchew, cytryna)/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Jaja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Twarożek z płatkami kukurydzianymi i truskawkami, herbata z dzikiej róży/woda,
Alergeny: Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Środa, 14.05.2025
Śniadanie
Żulik z masłem, kakao/woda, marchewka do gryzienia,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Zupa ziemniaczana na wędzonce, kasza gryczana niepalona, pieczone żeberka, surówka z sałaty lodowej, świeżego ogórka i rzodkiewki ze szczypiorkiem, świeży sok owocowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Szwedzki stół: różne chleby (pszenny, żytni, razowy), masło, żółty ser, karczek pieczony (wyrób własny), mix warzyw (sałata, pomidor, kiszony ogórek, szczypiorek), herbata melisa z gruszką,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Czwartek, 15.05.2025
Śniadanie
Manna na mleku, chleb żytni ze śliwką, masłem, szynką Kozacką i rzodkiewką, zielona herbata/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Ogórkowa z ryżem, ziemniaki z koperkiem, ryba pieczona w maśle, roszponka z sosem czosnkowym i słonecznikiem, sok Cymes/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Ryby i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Czekoladowa owsianka ze świeżymi owocami (banan, truskawka) i orzechami laskowymi (wyrób własny), herbata żurawinowa,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Orzechy
Piątek, 16.05.2025Jadłospis ułożony przez grupę 4 - Żabki
Śniadanie
Bułka kukurydziana z masłem i serkiem śniadaniowym, talerz warzyw (świeży ogórek, pomidor i rzodkiewka), herbata borówkowa/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Obiad
Barszcz czerwony z makaronem, ryż, polędwiczki z sosem meksykańskim, kompot wiśniowy/woda,
Alergeny: Zboża zawierające gluten, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne
Podwieczorek
Galaretka z bitą śmietaną, borówkami i truskawkami, mięta/woda, morele suszone,
Alergeny: Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)