KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Grudzień

 

Zagadnienia na miesiąc grudzień 2020.

1. Nadchodzi zima

2. Coraz zimniej...

3. Świąteczne przygotowania

4. Wesołych Świąt

Ogólne cele wychowawczo-dydaktyczne:

  • poznanie oznak zimy;
  • dostrzeganie potrzeb innych osób podczas zabaw zimowych;
  • tworzenie warunków do poszerzania doświadczeń językowych;
  • nabywanie umiejętności uważnego uczestnictwa w zajęciach;
  • zdobywanie nowych doświadczeń plastyczno‐technicznych;
  • uświadamianie konieczności pomocy zwierzętom leśnym podczas zimy;
  • kształtowanie umiejętności bycia dobrym poprzez dokarmianie zwierząt zimą;
  • uwrażliwianie na potrzeby zwierząt zimą;
  • rozwijanie umiejętności przeliczania;
  • kształtowanie umiejętności pomagania w porządkach domowych;
  • czekanie na swoją kolej podczas rozmowy;
  • nabywanie umiejętności składania życzeń;
  • przygotowanie do pomagania bliskim podczas prac domowych;
  • utrwalanie podstawowych kolorów;
  • czerpanie przyjemności z obdarowywania prezentami ;
  • przybliżenie wiadomości o życiu i postaci Mikołaja;
  • utrwalanie nazw części ciała;
  • przeliczanie w dostępnym zakresie;
  • składanie obrazka z części;
  • kultywowanie zwyczaju świątecznego spotkania rodzinny;
  • śpiewanie kolęd umiarkowanym głosem;
  • odczuwanie podniosłego nastroju świąt Bożego Narodzenia;
  • zapoznanie ze zwyczajami związanymi z Bożym Narodzeniem;
  • umiejętność tworzenia prezentów;
  • odczuwanie przyjemności z oczekiwania na prezent.

 

Zadania do codziennej realizacji:

  • Zabawy dowolne w sali:
  • zachęcanie do korzystanie z jej wyposażenia;
  • zachęcanie do zabaw grupowych w kącikach zainteresowań;
  • wdrażanie do porozumiewania się umiarkowanym głosem;
  • zachęcanie dzieci do zabawy samodzielnie wybranymi zabawkami, dbanie o zgodną i bezpieczną zabawę;
  • stwarzanie miłej atmosfery;
  • zachęcanie do używania imion kolegów i koleżanek podczas zabawy;
  • zachęcanie do odkładania zabawek na miejsce po zabawie.