Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Kuchnia molekularna

W dniu 23 kwietnia uczestniczyliśmy w niezwykle ciekawych i wesołych warsztatach kuchni molekularnej.

Z wykorzystaniem suchego lodu napompowaliśmy balon i zrobiliśmy dużo „ciężkiego dymu” na podłodze. Następnie odkryliśmy, że mandarynka wsadzona do suchego lodu zamraża się i bardzo trudno ją rozbić nawet młotkiem. Wytworzyliśmy także suchą pianę i zrobiliśmy sobie dymiące fryzury. 

Wykorzystując ciekły azot przygotowaliśmy zaś dymiące smocze chrupki, podczas jedzenia których z naszych ust i nosów wydobywał się dym.

Głównym punktem programu było jednak przygotowanie nitro lodów sorbetowych. Podczas tego zadania wlewaliśmy owoce do naczynia, miksowaliśmy owoce oraz zmrażaliśmy je przy użyciu ciekłego azotu. To były najpyszniejsze lody na świecie!

Ale co tu dużo pisać, popatrzcie tylko jak świetnie się bawiliśmy!