Kuchnia molekularna
W dniu 23 kwietnia uczestniczyliśmy w niezwykle ciekawych i wesołych warsztatach kuchni molekularnej.
Z wykorzystaniem suchego lodu napompowaliśmy balon i zrobiliśmy dużo „ciężkiego dymu” na podłodze. Następnie odkryliśmy, że mandarynka wsadzona do suchego lodu zamraża się i bardzo trudno ją rozbić nawet młotkiem. Wytworzyliśmy także suchą pianę i zrobiliśmy sobie dymiące fryzury.
Wykorzystując ciekły azot przygotowaliśmy zaś dymiące smocze chrupki, podczas jedzenia których z naszych ust i nosów wydobywał się dym.
Głównym punktem programu było jednak przygotowanie nitro lodów sorbetowych. Podczas tego zadania wlewaliśmy owoce do naczynia, miksowaliśmy owoce oraz zmrażaliśmy je przy użyciu ciekłego azotu. To były najpyszniejsze lody na świecie!
Ale co tu dużo pisać, popatrzcie tylko jak świetnie się bawiliśmy!